قابلیت نقد شوندگی سهم
قابلیت نقد شوندگی سهم به این موضوع اشاره دارد که با چه سرعتی میتوان یک دارایی یا سهام را به قیمت واقعی در بازار فروخت.
هرقدر میزان معاملات یک سهم در بازار بیشتر باشد و خریداران و فروشندگان بیشتری آن سهم را معامله کنند، نقدشوندگی آن بیشتر است.
بهعبارتدیگر اگر بتوان یک دارایی را با سرعت بالایی و بدون دردسر به وجه نقد تبدیل کرد، نقد شوندگی آن دارایی و قابلیت عرضه و فروش آن در بازار (marketability) بیشتر است.
نقدشوندگی این امکان را فراهم میکند که دارندگان برخی دارایی ها نظیر سهام، بدون نگرانی از وجود خریدار برای دارایی خود، آن را بخرند، نگهدارند و در زمان مناسب بفروشند.
پول نقد، نقد شونده ترین دارایی است، درحالیکه برخی دارایی های دیگر نظیر املاک مسکونی، خودرو، تابلو فرشهای نفیس و کلکسیونهای کمیاب نقدشوندگی نسبتاً کمتری دارند.
باید توجه داشت که هیچ فرمول به خصوصی برای اندازهگیری نقدشوندگی وجود ندارد.
بااینحال سرمایه گذاران معمولاً از نسبتهای نقد شوندگی برای مقایسه نقدشوندگی دو سهم استفاده میکنند.
نقدشوندگی بازار
بازار سهام با نقد شوندگی بالا توصیف میشود. اگر خریدوفروش سهام در بازار از حجم بالایی برخوردار باشد بهطوریکه معاملات سهام در بازار تحت سلطه فروشنده نباشد، قیمتی که فروشنده به ازای هر سهم پیشنهاد میدهد (قیمت پیشنهادی) یا قیمتی که فروشنده مایل به قبول آن است (قیمت درخواستی) تقریباً به هم نزدیک خواهند بود.
پس سرمایه گذاران مجبور نخواهند بود تا برای فروش سریع قید مقداری از پول خود را بزنند. وقتی اختلاف بین قیمت های پیشنهادی و درخواستی زیاد میشود، نقدشوندگی بازار از بین میرود. بازار املاک بهصورت ذاتی نسبت به بازار سهام نقدشوندگی پایینی دارد.
قابلیت نقد شوندگی سهم به چه عواملی بستگی دارد؟
سرمایهگذاری در همه صنایع و سهام به میزانی برابر قابلیت نقدشوندگی را به همراه ندارند. به طور کلی قابلیت نقدشوندگی به عوامل متعددی وابسته است. مهمترین آنها بازاری است که در آن سرمایهگذاری میکنید و وضعیت کلی آن بازار، وضعیت کلی آن صنعت، افزایش در حجم معاملات، شوکهای بازار، صورتهای مالی شرکت مورد نظر و…
هرچه در کل بازار بورس قابلیت نقدشوندگی بالاتر برود، میتواند نشان از این داشته باشد که شفافیت اطلاعات بالاتر رفته است و همچنین میتواند حاکی از این نکته باشد که قیمت اوراق بهادار در آن بازار به قیمت ذاتیشان نزدیکتر هستند.
بهترین معیار برای تشخیص سهمهای نقدشونده گزارشی است که به صورت فصلی توسط سازمان بورس منتشر میشود و در آن 50 شرکت برتر بورسی معرفی میشوند. برای دسترسی به این گزارش میتوانید به سایت Tse.ir مراجعه بفرمایید.
قابلیت نقدشوندگی بالا چه مزیتهایی دارد؟
در بررسی عوامل موثر بر ریسک بازار یکی از مهمترین آن عوامل قابلیت نقدشوندگی است. هرچه بازار احتمال نقدشوندگی بالاتری داشتهباشد ریسک کمتری برای سرمایهگذاران دارد.
در دوران رکود و ریزش بازار عامل قابلیت نقدشوندگی اهمیت بیشتری مییابد به دلیل اینکه افراد بسیاری در این موقعیت تمایل به فروش دارند. با افزایش نقدشوندگی، هزینه معاملات به شکل چشمگیری کاهش مییابد. همانطور که اشاره شد نقدشوندگی همچنین نقش مهمی را در فرآیند کشف قیمت ایفا میکند.